Hestenes kranium består af 29 knogler der beskytter hestens hjerne. Hjernen er omgivet af 700-750 ml hjernevæske (cerebrospinal væske), som beskytter hjernen og fungere som støddæmper. Hjernevæsken nærer samtidig centralnervesystemet og bortfiltrerer affaldsstoffer. Hjernevæsken har en puls, som kaldes den kranio-sakrale rytme. Den kranio-sakrale rytme sørger for balance i systemet og næring til centralnervesystemet

Det er en blid, men dybdegående terapi form, som har stor påvirkning på hesten. Der arbejdes med kroppens egen puls- også kaldet den kranio-sakrale rytme, for at hjælpe kroppen til at helbrede sig selv. Heraf navnet kranio sakral terapi.

Kranio sakral terapi er et godt supplement til massagen. Det er en behandlingsform, som foregår med nænsomme berøringer på maks. 5 grams tryk. Der arbejdes især omkring, kranie, rygsøjlen og korsbenet. Formålet er at fjerne spændinger og blokeringer i kroppen, der hindre centralnervesystemet i at fungere optimalt, og det kan gøre en hest stresset. Centralnervesystem er hestens computernetværk, og det styrer alt, hvad der sker i hestens krop. Det består af hjernen, kraniale nerver, rygmarv og alle nerver, der løber fra rygmarven ind i kroppen. Den modtager og behandler de informationer den får, og sender dem tilbage til hjernen igen.

Hvorfor kranio sakral terapi?

Er din hest eksempelvis stiv i bevægelserne, vil den kompensere ved at skåne disse bevægelser, som gør den stiv. Den undviger måske eller tager bidet, hvilket den normalt ikke ville gøre. Herved bliver hesten ved med at kompensere indtil den har fået den løsnet op. En hest husker at den har ondt også selvom smerten tages væk ved hjælp fra massør, dyrlæge eller fysioterapeut. Den skal have nulstillet computerne igen, og det kan kranio sakral terapi gøre.

Hvordan fungerer kranio sakral terapi

En behandling foregår et sted, hvor hesten kan stå stille og uforstyrret. Under behandlingen finder jeg den kranio sakrale rytme, og følger dens bevægelse til den falder til ro. Det er signalet på at, jeg har frigivet spændinger, og ofte vil hesten også reagere på det. Den vil slikke sig om munden, gabe højt eller øjnene bliver døssige. For at jeg kan gøre mit bedste, så vil du opleve, at jeg bliver stille. Før jeg starter vil jeg søge kontakt til hesten, så den vænner sig til mig. Det sker ved, at jeg lader hesten søge min kontakt, og lader det tage den tid, det tager. Nogle heste er følsomme over for berøring i hoved, og da jeg skal arbejde meget i hovedet, er det vigtigt, at hesten slapper af. Jeg vil starte med at afstresset hesten ved et punkt i nakken. Derefter vil jeg arbejde videre med hesten mod bagparten. Hvis hesten eksempelvis har ømme skulder, så vil jeg løsne det ved hjælp af let tryk ved skulderbladet, og derfra tage hele vejen rundt på hestens krop. Dette er for at løsne de spændinger op, hesten får, fordi den kompensere for skulderspænding.

Efter behandlingen vil jeg snakke med ejer/rytter om de observationer, jeg har fundet, og hvad der videre skal ske med hesten. Nogle gange er en til fire behandling nok, men hvis det er noget, som har stået på i lang tid, så skal man forvente flere behandlinger. Dog vil man ofte se en hurtig respons ved heste med akutte problemer. Et godt resultat vil være en uge mellem behandlingerne, for at hesten kan nå at få gavn af det.

En behandling tager mellem 45 til 60 minutter.

Nedenfor er eksempler på behandlinger, dog findes der mange flere, så ser du dem ikke her, så skriv til mig om din hest og dens udfordringer.

Eksempler på behandling med KST

 • Akutte problemer som for eksempel ondt, spændinger eller stivhed.
 • Spændte og ømme muskler
 • Uro/Stress
 • Tilbagevendende kolik
 • Kissing spine
 • Headshaking
 • Opretholde sundhed hos ældre heste
 • Forbedre præstationer hos konkurrence heste
 • Forebyggende behandling for at opretholde sundhed og kondition
 • Fastlåsninger af led
 • Krybebidning
 • Løsninger/skævheder
 • Øger udskillelse af affaldsstoffer
 • Afbalancering af kroppen fysisk og mentalt
 • Og mange flere ting

Før og efter behandling med Kranio Sakral Terapi